Gerenti BEST punyer!!! Resipi mak lang eton ku yang terel masak. Apa saja masakan melaka dia memang ada kelasss...perna satu hari mak lang eton bungkus kami nasi kosong dengan sambal ikan bilis dan dibungkus dgn daun pisang makan tepi laut....perrghhhhh sedap giler ok. So...sikit-sikit, dapat la korek resipi-resipi dia. Anyway...bagi sesiapa yang duduk di kepong and pernah makan NASI LEMAK ETON...and itulah kedai pak lang n mak langku... nak tau power ke tak..pergi and try ok...
Ok..berbalik pada serabai melaka ni. Ada banyak jenis serabai dan setiap jenis serabai lain rasa dan lain rupa dan lain resipi. Serabai yang aku maksudkan adalah campuran tepung gandum dan tepung beras di gaul dengan kelapa parut dan bukan santan. Di daerah kampun kelahiran bapaku ni, Masjid Tanah, serabai jenis ini biasanya dijamukan pada kenduri-kenduri arwah dan dimakan bersama pengat durian. Perghhh. Serious, siapa yang makan durian, cubalah resipi ni. Memang sedap. Siapa yang tak makan bolehlah dimakan dengan sira melaka.
Ok jom kita buat serabai.
Serabai ni tak payah dibalikkan. Sebab tu bahagian atas putih bahagian bawah hitam. Di alaskan dengan daun pisang. Klasik!!
Pengat Durian.
Resipi
1 bungkus tepung beras (500g)
1 cawan tepung gandum
1 biji kelapa
1/4 paket ragi instant (bancuh air)
Cara-cara
1. Ambil 1/4 daripada 1 paket tepung beras dan campurkan dengan air. Masak di bawah api sederhana panas sehingga menjadi seperti bubur nasi. Sejukkan sebentar.
2. 3/4 paket tepung beras dan tepung gandum disatukan dan dicampur dengan 1 cawan air dan ragi yang telah dibancuh.
3. Campurkan tepung yang dimasak tadi dan masukkan kelapa dan garam.
4. Gaul sebati dan masak di atas kuali dengan api yang perlahan dan tutup kuali.
Enjoy!!!
No comments:
Post a Comment