Google
 

Monday, April 20, 2009

Ikan Jaket belah belakang

Ikan jaket = ikan cencaru....sama lah tu. Cara potong ikan ni berlainan sikit. Perut tidak dibelah tapi ditarik terus dr insangnya. Macam susah kan. Ntahlah aku pon tak pernah siang ikan ni. Lol. Semuanya maid aku buatkan...aku hanya memasak jer. Apa-apa pon, amat jarang skali aku makan ikan berbelah belakang ni.....tak pandai lagi menikmati rasa sambalnya. Bila dah kawin, laki sendiri pulak yang request...apa lagi, baru terhegeh-hegeh nak blajar. Of course tuan gurunya adalah my loving late mother in law. One of the greatest cook ever!!!..






Resipi (untuk 5 ekor ikan jaket sederhana besar)


5 tangkai cili kering
1 bawang besar
2 biji bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 batang serai
sedikit belacan
garam & gula
1 cawan air asam jawa (bancuhan dari 2 sudu besar asam jawa)

Daun kunyit/ daun pisang

Cara-cara

1. Semua bahan diblend sekali.
2. Masak didalam kuali yang tidak berminyak sampai kering.
3. Sejukkan dan masukkan dalam poket ikan.
4. Selimut ikan dengan daun kunyit atau daun pisang.
5. Goreng sehingga masak.


Kalau best...bagi tau i tau!...;p

No comments: