Google
 

Thursday, August 21, 2008

Lomak Tempoyak

Tak semua orang yang makan durian, tapi ada yang makan tempoyak dan sebaliknya...pelik tapi benar. Kadang-kadang kita yang durian ni kesian pada orang2 yang tak reti appreciate keenakkan durian. Lain orang lain la seleranya kan. Pada pengemar tempoyak, this is what i called 'king of all tradional salad' coz lauk ini aje ada bermacam jenis daun/ulam yang diracip halus dan dicampurkan dengan pati durian/ tempoyak. I can eat this alone with nasi...ouh sodapnya...i do not know originally came from which state of Malaysia...but i simply love this dish!




Daun-daun/yang diracip halus.

1. Daun ubi
2. Daun kunyit
3. Daun Kadok
4. Daun labu
5. Serai

Bahan-bahan lain:

1. Belimbing Buluh
2. Petai
3. Ikan bilis
4. Tempoyak
5. Santan
6. Cili Padi

Visual setelah semua bahan telah dicampurkan.


Ummpph...

No comments: