Resepi yang satu ini saya amalkan 2-3 kali seminggu selama berpantang. Khasiatnya boleh menambahkan darah dan untuk menambahkan susu badan. It works for me...;)
Tidak rugi mencuba yang penting cuba dapatkan hati dan daging yang fresh dan bukan daging kotak yang kita sendiri tidak tahu dah berapa lama disimpannya di peti sejuk.
Bahan menumis
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1cm halia
Bahan perap
1/2 sudu teh lada hitam
1/2 sudu teh kicap manis
300g daging lembu dicincang
300g hati lembu
(daging dan hati dicuci bersih dengan menggunakan tepung gandung)
1/2 cawan air
sedikit air asam jawa secukup rasa
garam secukup rasa
Daun bawang to garnish
Cara
1. Perap daging dan hati dengan kicap dan lada hitam selama 1 jam.
2. Masukkan minyak jagung sedikit dan tumis bahan-bahan menumis sehingga kekuninggan dan naik bau.
3. Masukkan daging dan hati dan tutup dgn penutup kuali selama 10 minit. Make sure api tidak terlalu panas.
4. Buka penutup dan masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa.
5. Sesudah daging empukmasukkan daun bawang dan gaul rata.
Boleh dijamah dengan nasi putih atau roti.
I will get the photo to be posted asap... Tak berpantang pon boleh cuba. Sedap. Yang kelakar nya, bila my mother masak untuk i, my husband pon cuba nak curi-curi i punya...;)
No comments:
Post a Comment